Vliegles

Soorten vliegbevretten

Wil je piloot worden, dan moet je eerst een vliegbrevet halen. Er zijn verschillende soorten vliegbrevetten en voor ieder type vliegbrevet is er een aparte opleiding.

Opleiding Vliegbrevet Piloot Lichte Vliegtuigen (LAPL, voorheen RPL)

LAPL is de afkorting van Light Aircraft Pilot License. Haal je dit brevet, dan mag je in lichte (maximaal 2000 kg), eenmotorige vliegtuigen met maximaal vier zitplaatsen vliegen. Je kunt met het LAPL-brevet alleen binnen Europa de lucht in. Bovendien is het niet mogelijk om het brevet aan te vullen met bepaalde ratings die je extra bevoegdheden geven. LAPL is een prima opleiding voor recreatieve vliegers, maar wordt vanwege de beperkte mogelijkheden niet vaak meer gekozen. Veel vliegscholen zijn daarom gestopt met het aanbieden van een LAPL-opleiding.


Opleiding vliegbrevet privépiloot (PPL)

PPL staat voor Private Pilot License. Een PPL-opleiding is dé basis voor alle piloten die een groter vliegtuig willen besturen. Als privépiloot mag je zo’n beetje over de hele wereld vliegen en is er geen maximum aan het aantal passagiers dat je vervoert. Bovendien vormt het PPL-brevet de basis van de brevetten CPL en ATPL, mocht je daar later nog voor willen doorleren. De opleiding PPL is dus een uitstekende manier om te leren vliegen, zowel voor sportvliegers als voor mensen die eventueel een carrière in de luchtvaart ambiëren.


Opleiding Vliegbrevet Commercieel Piloot (CPL)

Het CPL (Commercial Pilot License) is een vliegbrevet voor piloten die commerciële vluchten uitvoeren. Dit vliegbrevet geeft je de mogelijkheid om bijvoorbeeld als gezagvoerder in de kleine luchtvaart te gaan werken. Piloten met een CPL zijn ook als copiloot in de grote luchtvaart actief. Een CPL-brevet kun je halen door het behaalde PPL-brevet uit te breiden met diverse ratings en extra vlieguren. Omdat de meeste mensen ofwel sportvlieger willen worden of willen gaan werken bij een grote airline, wordt het CPL-brevet niet vaak gekozen. Overigens is het CPL-brevet een onderdeel van de ATPL-opleiding.


Opleiding Vliegbrevet Verkeersvlieger (ATPL)

De afkorting ATPL staat voor Airline Transport Pilot License. Dit brevet heb je nodig als je verkeersvlieger wilt worden en aan de slag wilt als gezagvoerder in de grote luchtvaart, bijvoorbeeld bij een internationale luchtvaartmaatschappij. Tijdens de ATPL-opleiding haal je het PPL-brevet en het CPL-brevet plus de nodige ratings en andere aanvullende onderdelen. Ook maak je een hoop extra vlieguren. Voor de ATPL-opleiding gelden strengere ingangseisen dan voor de PPL-opleiding. Meer daarover lees je op de pagina ‘Hoe word je piloot’.


Ratings

Ratings zijn bevoegdheidsverklaringen. Het zijn aanvullingen op je brevet, hoewel sommige ratings een verplicht onderdeel van de vliegopleiding vormen. Ratings geven je de bevoegdheid om bepaalde handelingen uit te voeren, zoals vliegen in het donker of vliegen in een toestel met meerdere motoren. Een overzicht van de bekendste ratings:


Vlieglessen bij Dutch Aviation Partners

Bij Dutch Aviation Partners kun je terecht voor de volgende opleidingen:

  • PPL (Private Pilot License, de opleiding tot privépiloot);
  • ATPL (Airline Transport Pilot License, de opleiding tot verkeersvlieger). Tijdens deze opleiding haal je ook je PPL- en CPL-brevetten.

Ratings

Naast de pilotenopleidingen bieden wij ook de mogelijkheid om extra ratings te halen. De ratings die Dutch Aviation Partners aanbiedt, zijn:

Ook is het mogelijk om verschillende ratings met elkaar te combineren en deze in één cursus te halen, zoals bijvoorbeeld de combinatiecursus Multi Engine Instrument Rating (ME/IR) – Multi Engine Piston (MEP).


Aanvullende vliegcursussen

Daarnaast kun je bij ons ook terecht voor aanvullende vliegcursussen, zoals:

  • Multi Crew Coordination. Deze cursus is een must voor piloten die willen werken in een groot vliegtuig met meerdere bemanningsleden
  • Glass cockpit conversion. Leer werken met het hightech Garmin G1000 systeem.
  • Digital Flight. Digitaal vliegen is de toekomst. Tijdens deze cursus leer je alle ins en outs over deze technologie.
  • Jet Orientation Course. Verbeter je skills door middel van briefings en oefeningen in een full motion Six-Axis” B737 airline simulator.

Conversies van vliegbrevetten & upgraden van vliegbrevet

Dutch Aviation Partners biedt ook mogelijkheden voor conversies van vliegbrevetten en het upgraden van vliegbrevet, waaronder:

  • Van vliegbrevet EASA naar vliegbrevet FAA en vice versa
  • Van vliegbrevet ICAO naar vliegbrevet EASA en vice versa.
  • Upgrade van LAPL-brevet naar PPL-brevet.

Vind jij vliegen zo leuk dat je het anderen wilt leren? Dan kun je bij Dutch Aviation Partners een opleiding Restricted Flight Instructor volgen. Hiermee kun je kandidaat-piloten trainen die hun LAPL-brevet of PPL-brevet willen halen.

Tenslotte kun je bij ons ook terecht voor profchecks en brevetverlenging. Wij hebben uitstekende low-budget cursussen waarmee je jouw vliegvaardigheid en theoriekennis goed onderhoudt of bijspijkert. Ook voor (bijna) verlopen ratings en het verlengen van je brevet ben je bij ons aan het juiste adres.

Goed om te weten:

  •  Al onze pilotenopleidingen zijn erkend door EASA, de European Aviation Safety Agency. Deze officiële instantie gaat over de opleidingseisen voor alle vliegbrevetten binnen de Europese Unie en bepaalde omringende landen.
  •  Omdat er relatief weinig vraag is naar de vliegopleiding LAPL (Light Aircraft Pilot License) en dit brevet ook weinig meerwaarde biedt, hebben wij deze optie niet toegevoegd aan onze vliegschool. Wel kunnen we je helpen aan een upgrade.
  •  Ons modulaire lesprogramma is flexibel opgezet en kan in jouw eigen tempo gevolgd worden. Je kunt dus ook een vliegbrevet halen naast je studie, gezinsleven of werk.
  •  Moeite met kiezen tussen een PPL- of ATPL-opleiding? Lees hier meer over de verschillen tussen het PPL-brevet en het ATPL-brevet.
  •  Twijfel je nog aan het volgen van een vliegopleiding? Neem eerst een vrijblijvende proefles vliegen en maak kennis met het vliegtuig, onze instructeurs en het fantastische gevoel om een vliegtuig te besturen!

Wil je meer informatie over de kosten voor een vliegbrevet?

Neem dan gerust even contact met ons op

Waarom Dutch Aviation Partner?

Hoge trainingsstandaard

  • Top kwaliteit lestoestellen
  • Gevestigd op IFR vliegvelden

De laagste prijzen

  • Slim besparen op de kosten
  • Vliegles in Nederland & België

Flexibel

  • Op elk moment starten
  • Opleiding modulair te volgen