Vliegles

PPL of ATPLwat is het verschil?

Vliegen is geen goedkope hobby, maar bij Dutch Aviation Partners doen we er alles aan om de PPL kosten zo laag mogelijk te houden.

Door onze uitgekiende vlieglocaties, onze lage overheadkosten en de doeltreffende distance learning-strategie ben je bij ons al snel duizenden euro’s goedkoper uit dan bij een andere vliegschool. Om je een indruk te geven: de gemiddelde vliegschool rekent zo’n 15.000 tot 17.000 euro voor een PPL-opleiding. Bij Dutch Aviation Partners kost dezelfde opleiding 12.802 euro.

Commercieel of particulier

Het grote verschil tussen een PPL-brevet en een ATPL-brevet: een ATPL-brevet geeft je de bevoegdheid om commerciële vluchten te maken. Je mag dan daadwerkelijk geld verdienen als piloot. Je kunt bijvoorbeeld als gezagvoerder bij een internationale vliegmaatschappij gaan werken, of als piloot bij een vliegtuigmaatschappij die rondvluchten aanbiedt aan toeristen.

Heb je alleen een PPL op zak, dan mag je wel passagiers meenemen in je vliegtuig, maar je mag hiervoor geen geld (hooguit een onkostenvergoeding) vragen. Met een PPL-brevet ben je privévlieger, oftewel een particuliere vlieger die geen winst mag maken op de uitgevoerde vluchten.

 PPL versus ATPL: de opleiding

Wil je in de toekomst gaan werken als piloot in de grote (oftewel commerciële) luchtvaart, dan kun je het beste direct met een ATPL-opleiding beginnen. Je haalt dan een PPL-brevet als onderdeel van je opleiding (PPL is de basis voor iedereen die een groter vliegtuig wil besturen), en wordt daarnaast klaargestoomd voor een carrière als beroepsvlieger. De opleiding ATPL verschilt op bepaalde punten van de PPL-opleiding. Een beknopt overzicht van de belangrijkste verschillen:

Verschil tussen PPL en ATPL

 PPLATPL
Aantal theorievakken914, plus verschillende verplichte ratings en andere aanvullingen
Aantal verplichte vlieguren45Ruim 200
ToelatingseisenNeeJa: minimaal havo met Engels, wis- en natuurkunde
Medische keuringStandaard (klasse 2)Uitgebreid (klasse 1)
Duur van de opleidingGemiddeld 4 maanden (fulltime studie) tot 12 maanden (parttime studie)Gemiddeld 24 maanden (fulltime studie) tot 36 maanden (parttime studie)
Aanmeldprocedure (intakegesprek, verschillende testen, proefles vliegen)Niet nodigverplicht

Goed om te weten:

Meer informatie over de toelatingseisen voor, en de inhoud van de ATPL-opleiding vind je op de pagina Pilotenopleiding/ATPL. Wil je meer weten over de toelatingsprocedure voor de PPL-opleiding, kijk dan even bij ‘PPL toelatingseisen

PPL versus ATPL: de kosten

Voor een ATPL-brevet moet je over meer theoretische kennis, maar vooral ook over meer vliegervaring beschikken. Om je een indruk te geven: een PPL-brevet haal je op basis van 45 vlieguren, voor een ATPL-brevet moet je minimaal 200 uur hebben gevlogen. Dat betekent dat je voor het ATPL-brevet behoorlijk veel geld kwijt bent aan het huren van een vliegtuig en de bijkomende kosten voor brandstof, de uren van de instructeur en de landingsgelden. Daarnaast zul je meer examens moeten doen (minstens 14 theorievakken bij ATPL tegenover 9 vakken bij PPL), waardoor dus meer examengeld betaalt. Bij Dutch Aviation Partners kunnen we je gelukkig een zeer scherpe deal aanbieden. Omdat wij relatief weinig overheadkosten maken en daarnaast op een zeer kostenbesparende manier werken, haal je bij ons je PPL- of ATPL-brevet voor een veel lagere prijs dan bij de gemiddelde vliegschool:

  • PPL halen bij Dutch Aviation Partners, inclusief theorie en praktijk: 12.802 euro (andere vliegscholen brengen hier zo’n 15.000 tot 17.000 euro voor in rekening).
  • ATPL halen bij Dutch Aviation Partners, inclusief theorie en praktijk: 60.734 euro (kost bij andere vliegscholen gemiddeld 110.000 tot 150.000 euro ).

Let op: deze prijzen zijn gebaseerd op vlieglessen vanuit Belgische vliegvelden. Wil je je brevet liever in Nederland halen, dan kan dat ook, maar zijn de totaalprijzen hoger.

Meer informatie over de kosten voor de ATPL-opleiding vind je op de pagina Piloot worden/Opleidingskosten. Wil je meer weten over de PPL-opleiding, kijk dan op PPL-opleiding.

Goed om te weten:

  • Als je twijfelt tussen een PPL-opleiding en een ATPL-opleiding en er bestaat een kans dat je toch als beroepsvlieger aan de slag wil, kies dan als het enigszins kan voor de ATPL-opleiding. Dit bespaart je een hoop extra lessen, examengelden en andere kosten mocht je later toch van gedachten veranderen.
  • Twijfel je überhaupt of vliegen iets voor je is? Boek een vrijblijvende proefles en maak kennis met onze instructeurs, de cockpit en het luchtruim.

Wil je meer informatie over de kosten voor een vliegbrevet?

Neem dan gerust even contact met ons op

Waarom Dutch Aviation?

Hoge trainingsstandaard

  • Top kwaliteit lestoestellen
  • Gevestigd op IFR vliegvelden

De laagste prijzen

  • Slim besparen op de kosten
  • Vliegles in Nederland & België

Flexibel

  • Op elk moment starten
  • Opleiding modulair te volgen