Vliegles

English Language Proficiency Endorsement (LPE)

Alle communicatie in de luchtvaart gaat in het Engels. Dat is overigens pas sinds kort officieel zo. De ICAO (International Civil Aviation Organisation) bepaalde in 2001 dat alle luchtvaartcommunicatie verplicht in het Engels moet verlopen.

Voor die tijd werd er meestal al wel Engels gesproken, maar was de voertaal op sommige luchthavens bijvoorbeeld ook Frans of Duits. Bovendien was het Engels van mensen met een andere moedertaal vaak slecht verstaanbaar vanwege het accent, of werd er ‘steenkolenengels’ gesproken. Dat leidde nogal eens tot misverstanden. Soms met verstrekkende gevolgen, zoals de crash op Tenerife (1977) die onder meer veroorzaakt werd door een communicatiefout tussen de verkeerstoren en de gezagvoerder van een KLM-toestel. De ICAO eist daarom dat alle piloten een ‘niet-standaard situatie’ in goed Engels duidelijk kunnen maken.

LPE taalniveaus

Eén voertaal schept duidelijkheid en verhoogt daarmee de veiligheid, mits duidelijk en foutloos gesproken en begrepen. Daarom is er een bepaald kennisniveau ingesteld waaraan iedere piloot en verkeersleider moet voldoen. Om de mate van taalvaardigheid te kunnen vaststellen, zijn er zes niveaus ingesteld:

 • ICAO level 1 (Pre-elementary)
 • ICAO level 2 (Elementary)
 • ICAO level 3 (Pre-operational)
 • ICAO level 4 (Operational)
 • ICAO level 5 (Extended)
 • ICAO level 6 (Expert)

Wil je piloot worden, dan moet je minimaal taalniveau 4 beheersen. Scoor je niveau 3 of lager, dan ben je niet geslaagd en zul je het examen opnieuw moeten afleggen. Overigens is het behalen van de LPE voor de meeste Nederlanders geen probleem. De meeste mensen scoren met gemak een niveau 5 of niveau 6.

Geldigheid LPE

Het LPE-certificaat is onbeperkt geldig als je niveau 6 haalt. Voor de overige niveaus gelden de volgende regels:

 • Niveau 5: zes jaar geldig, daarna opnieuw examen doen.
 • Niveau 4: drie jaar geldig, daarna opnieuw examen doen.

Het scheelt je op termijn dus veel geld als je direct op niveau 6 scoort!

Wil je meer informatie over een LPE-certificaat?

Neem dan gerust even contact met ons op

 LPE-examen

Het LPE-examen kun je bij diverse instanties in binnen- en buitenland doen. Tijdens het examen worden je leesvaardigheid, spreekvaardigheid en luistervaardigheid van het Engels getest. Daarbij wordt uitgegaan van het Engels dat in de luchtvaartindustrie wordt gesproken, inclusief Engelstalige luchtvaartbegrippen. Het LPE-examen duurt ongeveer een uur en bestaat uit een gedeelte dat je op de computer maakt en een mondeling gesprek met een docent. Je wordt daarbij onder andere beoordeeld op je uitspraak, woordenschat, begrip en interactie. Er wordt geen gemiddeld cijfer berekend bij het LPE-examen. De laagste score is dus bepalend voor het eindresultaat. Je krijgt na het examen direct de uitslag.

LPE voorbereiden

Je kunt je voorbereiden op het LPE-examen met behulp van het lesmateriaal. Tip: je luistervaardigheid verbetert nog sneller als je regelmatig naar de Engelse radio luistert of naar een Engelse tv-zender kijkt.

Goed om te weten:

Bij Dutch Aviation Partners worden alle theorielessen, vlieglessen en briefings in het Engels gegeven. Op die manier raak je direct vertrouwd met alle Engelstalige luchtvaartterminologie en oefen je meteen je spreek- en luistervaardigheid. Zo wordt een LPE niveau 6-score een makkie!

Waarom Dutch Aviation?

Hoge trainingsstandaard

 • Top kwaliteit lestoestellen
 • Gevestigd op IFR vliegvelden

De laagste prijzen

 • Slim besparen op de kosten
 • Vliegles in Nederland & België

Flexibel

 • Op elk moment starten
 • Opleiding modulair te volgen