Over ons

Onze prijzen

De tarieven van onze vliegopleidingen zijn verrassend laag. Dit zou soms tot twijfels over de kwaliteit kunnen leiden. Gelukkig betekent goedkoop in ons geval niet duurkoop.

Bij Dutch Aviation Partners krijgen kwaliteit en veiligheid altijd topprioriteit. Waarom we dan toch zulke lage prijzen hanteren? Omdat wij slimme keuzes hebben gemaakt, waardoor onze kosten laag blijven. Die korting berekenen wij door aan onze klanten. Andere vliegscholen volgen meestal een ander beleid, zodat de meeste Nederlandse vliegopleidingen veel teveel geld kosten.

Nederlandse vliegscholen zijn te duur

De gemiddelde tarieven voor een PPL-opleiding liggen bij de meeste Nederlandse vliegscholen zo rond de 15.000 tot 17.000 euro. Voor een ATPL-opleiding tel je al snel zo’n 110.000 tot 150.000 euro neer. Deze bedragen vinden wij onacceptabel hoog. Op deze manier worden studenten gedwongen om zich diep in de schulden te steken, wat met de huidige krapte op de arbeidsmarkt geen wenselijke situatie is.

Eerlijk is eerlijk: de vliegscholen zijn hier niet voor de volle honderd procent verantwoordelijk voor. De hoge prijzen die gehanteerd worden, zijn deels ook het gevolg van het overheidsbeleid in Nederland. Alles wat met vliegen te maken heeft, wordt hier hoog belast, waardoor de kosten de pan uitrijzen. Vliegscholen moeten deze kosten dus wel doorberekenen aan de klant, hoewel ze zelf natuurlijk ook nog een ruime marge incalculeren. En dan zijn er ook nog vliegscholen die uitwijken naar het buitenland omdat vliegen daar veel voordeliger is, maar die korting vervolgens niet doorberekenen in hun tarieven…

Vliegrestricties in Nederland

De hoge prijzen voor vliegopleidingen zijn niet onze enige ergernis. Ook de vele vliegrestricties rond de Nederlandse vliegvelden zijn ons een doorn in het oog. Door de strenge milieunormen en bescherming tegen geluidsoverlast, is het vliegen behoorlijk aan banden gelegd. Nachtvliegen? Mag niet. IFR-approaches oefenen? Slechts zeer beperkt mogelijk. Daar komt bij dat het Nederlandse luchtruim klein en overvol is. En dan zijn er ook nog talloze no-fly zones. Al met al is Nederland dus geen fijne plek om je vliegopleiding te volgen.

Voordelige vliegopleiding bij Dutch Aviation Partners

De voordelige tarieven die wij hanteren, zijn het gevolg van een uniek businessmodel. Voor de vlieglessen wijken wij uit naar België, omdat de vliegkosten daar veel lager zijn. De vliegtuigen waarmee we vliegen en lesgeven, huren we bij partner in het buitenland, waar de huurtarieven een stuk vriendelijker zijn. Op die manier hoeven we de toestellen niet zelf aan te schaffen en zitten we ook niet met torenhoge onderhouds- en stallingskosten. We betalen alleen de uren waarin daadwerkelijk gevlogen wordt. Onze overheadkosten blijven op die manier prettig laag. Een kostenoverzicht van onze opleidingen:

Hoevenen/Antwerpen
Private Pilot License
 • €920Klassikale theorielessen
 • €1.524Overhead- en administratiekosten
 • €5.108Vlieglessen met instructeur (25 uur)
 • €2.817Vlieglessen solovlucht (20 uur)
 • €211Skill test (vlucht van 1,5 uur)
 • €10.580Subtotaal
 • €2.222Btw 21%
 • €12,802Totaal
Hoevenen/Antwerpen
Airline Transport Pilot License
 • €10.580Private Pilot Licence, inclusief theorie, praktijklessen en examen
 • €2.337Toegang tot distance learning-systeem voor ATPL theoriecursussen
 • €142Toegang tot Bristol Ground School Exam Question Bank (6 maanden)
 • €12.938Instrument Rating (IR, single engine), inclusief theorie, praktijklessen en examen. Locatie: Luik
 • €1.338Night Qualification, inclusief theorie, briefings, simulator en praktijk. Locatie: Hoevenen/Antwerpen
 • €11.97085 vlieguren als Pilot In Command (PIC hour building, solovluchten)
 • €5.170Commercial Pilot License, inclusief theorie, praktijklessen en examen. Locatie: Charleroi
 • €5.983Multi-Engine, VFR+IFR rating, inclusief theorie, praktijklessen en examen. Locatie: Charleroi
 • €5.459Multi Crew Coordination Course (FNPT II simulator)
 • €52.917Subtotaal
 • €11.112Btw 21%
 • €64.029TOTAAL FROZEN ATPL

Meer informatie over de inhoud en prijzen van onze vliegopleidingen vind je op de pagina’s ‘Vlieg opleidingen’ en ‘Piloot worden’.

Eersteklas kwaliteit

Een spaarzaam beleid betekent niet dat de kwaliteit van onze diensten achteruit gaat. Hoewel we de vliegtuigen huren, kiezen we uitsluitend toestellen uit die voldoen aan de hoogste eisen. We vliegen dus voor een zeer schappelijke prijs met het beste materieel.

Goede instructeurs en piloten zijn er in Nederland meer dan genoeg. Wij kozen de beste en meest ervaren krachten, zodat de kwaliteit van onze vliegopleiding en charterservice eersteklas is.

Daarnaast investeren we in een uitstekende theorie-opleiding. Daarbij maken we gebruik van het gerenommeerde online digital classroom-systeem van Scandinavian Airline Academy, zodat studenten de lesstof online aangeboden krijgen en daarmee zelf aan de slag kunnen. Het lespakket is afkomstig van Oxford Aviation, en is een van de beste theorie-opleidingen voor piloten. Eenmaal per week is er een klassikale lesavond, waarbij studenten en instructeur bij elkaar komen om de lesstof door te spreken. Tijdens de zelfstudie zijn er altijd instructeurs online bereikbaar voor vragen. Zo blijven de overheadkosten voor de theorielessen beperkt, terwijl de begeleiding optimaal is.

Voordelig vliegen voor iedereen

Onze werkwijze zorgt ervoor dat de kosten voor een vliegopleiding binnen de perken blijven. In tegenstelling tot veel andere vliegscholen, rekenen wij deze kostenbesparing wel door aan de klant. Wij vinden het namelijk belangrijk dat iedereen kan leren vliegen. Naast onze lage tarieven, werken wij ook met de mogelijkheid om gespreid te betalen. Je betaalt de vlieglessen pas achteraf, en altijd per keer. Dit in tegenstelling tot veel andere vliegscholen, die graag voor aanvang van de eerste les het totaalbedrag van de gehele vliegopleiding op hun rekening zien bijgeschreven. Onze gunstige betaalvoorwaarden hebben als voordeel dat een dure lening vaak overbodig wordt. Overigens is ons lesprogramma geheel flexibel te volgen. Kun je een paar weken niet vliegen, dan is dat geen probleem. Wij bouwen het lesschema om jouw agenda en budget heen.

Geïnteresseerd? Wij geven je graag vrijblijvend advies!

Neem vrijblijvend contact met ons om waar we in alle rust de mogelijkheden voor het behalen van je PPL of ATPL vliegbrevet kunnen bespreken.

Waarom Dutch Aviation Partner?

Vliegopleidingen

 • Zeer flexibel
 • De laagste prijzen

Zaken vluchten

 • Scherpe tarieven
 • Vluchtplan op maat

Aankoopbegeleiding

 • Ondersteuning van experts
 • Ook deelbeheer & occasions