Piloten opleidingen

Multi Crew Cooperation Course (MCC)

Waar mensen werken, worden fouten gemaakt. En die kans wordt alleen maar groter als meerdere mensen met elkaar moeten samenwerken.

Om de veiligheid in de cockpit tijdens een vlucht met meerdere bemanningsleden te verhogen, is er de cursus Multi Crew Cooperation. Deze cursus is een verplicht onderdeel van de ATPL-opleiding, maar is ook een waardevolle aanvulling voor je PPL-brevet of CPL-brevet.


Tijdens de cursus leer je alle ins en outs van het werken in een multi crew-omgeving. Hoe communiceer je met je collega’s, hoe verdeel je de taken, hoe werk je optimaal samen om de vlucht zo goed en veilig mogelijk te laten verlopen? Er is veel aandacht voor kwaliteiten als leiderschap, maar je leert ook hoe belangrijk het is om een teamplayer te zijn. Uiteraard wordt je geschoold in het vliegen in verschillende vliegcondities zodat je straks uitstekend voorbereid bent op alle mogelijke situaties.

Bij Dutch Aviation Partners hebben we een topcursus voor je samengesteld. Je krijgt les van airline-piloten die een bak ervaring met zich meebrengen. Zij weten als geen ander hoe het is om een grote Boeing te besturen in samenwerking met collega’s. Bovendien hebben zij inside information als het gaat om de sollicitatieprocedure bij de airlines en kunnen ze vertellen op welke onderdelen en vaardigheden gelet wordt tijdens de interviews en sim checks.

De MCC-cursus bestaat uit een theoriegedeelte en een praktijkgedeelte. Na de groundschool-lessen is het tijd om aan de praktijk te beginnen. Deze volg je in een simulator. We hebben een uitstekende FNPT II-simulator tot onze beschikking waarin je de MCC-vaardigheden in no time onder de knie hebt. Deze cursus duurt 5 dagen, waarvan je 3 dagen theorieles hebt.

Wil je je MCC-aantekening extra glans geven, dan kun je ervoor kiezen om de cursus te volgen in onze spectaculaire full motion six-axis B737 Airline simulator, voorzien van de allernieuwste B737/B747 Computer Based Training-systemen en audiovisuele trainingsmiddelen. Deze cursus duurt 10 dagen, waarvan je er 5 bezig bent met theorie en 5 met de praktijk. In totaal zit je maar liefst 20 vlieguren in deze full motion jet simulator (10 uur pilot flying en 10 uur pilot non-flying). Voor de MCC-cursus in de B737 Airline Sim betaal je weliswaar een toeslag, maar dan heb je ook een schat aan ervaring opgedaan met het vliegen in een van de meest gebruikte vliegtuigen ter wereld. Dat springt er natuurlijk wel uit op je cv!


De locatie van de MCC-cursus is Charleroi.

Ingangseisen Multi Crew Cooperation Course

Om de MCC-cursus te mogen volgen, moet je voldoen aan de volgende ingangseisen:

Kosten Multi Crew Cooperation Course

Het financiële plaatje van de MCC-cursus hangt af van de simulator waarin je traint. Een overzicht van de kosten:

Charleroi
Multi Crew Coordination Course
(FNPT II)
 • €2.459Vijfdaagse cursus in FNPT II simulator
 • €516Btw 21%
 • €2.975Totaal
Charleroi
Multi Crew Coordination Course
(B737 Sim)
 • €4.583 Tiendaagse cursus in de full motion B737 simulator
 • €962Btw 21%
 • €5.545Totaal
De kosten voor het lesmateriaal (theorie) zijn bij de totaalprijs inbegrepen.

Wil je meer informatie over de kosten voor een vliegbrevet?

Neem dan gerust even contact met ons op

Waarom Dutch Aviation Partner?

Hoge trainingsstandaard

 • Top kwaliteit lestoestellen
 • Gevestigd op IFR vliegvelden

De laagste prijzen

 • Slim besparen op de kosten
 • Vliegles in Nederland & België

Flexibel

 • Op elk moment starten
 • Opleiding modulair te volgen